Binnen Maaspoort Kids wordt door vrijwilligers gewerkt met kinderen in de basisschoolleeftijd. Het uitgangspunt van onze organisatie is dat iedereen zich veilig voelt. Als organisatie doen wij al het mogelijke om deze veiligheid te allen tijde te waarborgen. Op deze pagina vind u alle informatie over de manier waarop we dit nastreven.
1. Vrijwilliger worden
Een vrijwilliger meldt zich aan middels de aanmeldlink op de website. De vrijwilligerscoördinator heeft na aanmelding een kennismakingsgesprek met de nieuwe vrijwilliger en neemt relevante informatie door.
2. Werkzaamheden
Het werk dat wordt verricht voor stichting Maaspoort Kids is onbetaald. Dit wil zeggen dat alle gerelateerde taken/bezigheden/werkzaamheden niet worden vergoed in gelden.
3. Voorwaarden om vrijwilliger te worden
Alle potentiële vrijwilligers dienen in een gesprek met de vrijwilligerscoördinator hun motivatie kenbaar te maken. Nieuwe vrijwilligers dienen in ieder geval te voldoen aan de onderstaande eisen/criteria:
- Minimaal 18 jaar
- Passie voor de stichting, doelgroep en wat nagestreefd wordt
- Beschikken over de gewenste vaardigheden en kennis
- Een VOG kunnen overleggen
- Goed kunnen samenwerken
- Zichzelf positief naar buiten presenteren
- Verantwoording nemen en afleggen
4. Onkostenvergoeding
Het vrijwilligerswerk bij Stichting Maaspoort Kids wordt niet betaald of vergoed. Enkel de aanschaf van materiaal voor de desbetreffende activiteit wordt, nadat eerst overleg heeft plaatsgevonden met de voorzitter of penningmeester, vergoed. Deze onkosten kunnen worden gedeclareerd bij de penningmeester. Hiervoor dient een volledige bon te worden ingeleverd. Deze zal na goedkeuring het vooraf besproken bedrag vergoeden.
5. Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Elke vrijwilliger van 18 jaar en ouder binnen Maaspoort Kids is verplicht een VOG aan te vragen. Vrijwilligers van Maaspoort Kids kunnen gratis een VOG aanvragen. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij geen strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan, die het vrijwilligerswerk in de weg staan.
De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid.
6. Gedragsregels
1. Alle betrokkenen zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen een ieder zich veilig en gerespecteerd voelt.
2. Er wordt met elkaar omgegaan op een wijze waarbij ieders waardigheid niet wordt aangetast.
3. De vrijwilliger dringt niet verder door in het privéleven van het kind dan functioneel noodzakelijk is.
4. Betrokkenen onthouden zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van aanwezige(n).
5. Seksuele handelingen, -contacten en -relaties tussen vrijwilliger en jeugdlid tot 18 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
6. Men raakt elkaar niet op zodanige wijze aan, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.
7. Iedereen wordt beschermd tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel misbruik en er wordt actief op toe gezien dat de gedragscode wordt nageleefd.
8. Wanneer gedrag gesignaleerd wordt dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel misbruik, is ben je verplicht hiervan melding te maken bij de vertrouwenspersoon.
9. De vrijwilliger krijgt of geeft geen (im)materiële vergoedingen die niet in de rede zijn.
10. In de gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaald gedrag, zal eenieder in de geest van de gedragscode handelen en zo nodig daarover in contact treden met de vertrouwenspersoon.
11. Bij iedere activiteit streeft Maaspoort Kids naar de aanwezigheid van minstens twee vrijwilligers (vierogenprincipe), de plaats van de tweede vrijwilliger mag eventueel ook een ouder zijn.
7. Vertrouwenscontactpersoon
Bij een vertrouwenscontactpersoon kunnen vrijwilligers, kinderen, ouders en/of omstanders terecht wanneer zij onverhoopt grensoverschrijdend gedraag meegemaakt of gezien hebben. De vertrouwenscontactpersoon van Maaspoort Kids is:
Hanneke Quaedvlieg Hanneke de Haan | hanneke.quaedvlieg@maaspoortkids.nl hanneke.dehaan@gmail.com | +31 6 518 86 007 +31 6 54 35 71 65 |
8. Sanctiebeleid
Gedragingen die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder grensoverschrijdend gedrag, kunnen worden gesanctioneerd door een tuchtrechtprocedure waarin hoor en wederhoor zal plaatsvinden. De sancties bestaan uit het voor korte of langere tijd uitsluiten van vrijwilligerswerk/activiteiten bij Maaspoort Kids. Grensoverschrijdende gedragingen waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen bij politie/justitie worden gemeld.
*Dit preventiebeleid is opgesteld op 21 februari 2024 en zal jaarlijks worden herzien en geactualiseerd.*